top of page

Skupina mladih, ki v okviru Zavoda Krog sodeluje v projektu Erasmus+, "Spodbujanje zaposlovanja mladih v trajnostnem turizmu" je  5. decembra 2024 v okviru projekta in v sodelovanju s Srednjo šolo Izola izvedla celodnevni trajnostni izlet v zaledje slovenskega Primorja za več kot 20 dijakov in dijakinj.



Najprej smo obiskali Padno, kjer so nas prijazno sprejeli predstavniki Središče Rotunda in nas popeljali skozi vas, kjer smo si ogledali lokalno kulturno dediščino, galerijo Božidarja Jakca in Cerkev sv. Blaža. Izvedeli smo tudi, da prebivalstvo vasi Padna narašča, saj se na vasi izvajajo številni evropski projekti, lokalni prebivalci skrbijo za turistično ponudbo, ki tujcem predstavi pristno slovensko vas, zato imajo mladi številne priložnosti profesionalnega udejstvovanja in ne zapuščajo vasi iz razlogov pomanjkanja dela.

 

Nato smo se odpravili v Sv. Peter, kjer smo obiskali muzej na prostem, Tonino hišo s torklo in doživeli prikaz pridelave oljčnega olja v preteklosti. Takrat je proces angažiral celotno skupnost in je veljal za dolgotrajnega, a trajnostnega, saj ni bilo ničesar zavrženega, niti oljčnih koščic, ki so jih nato uporabili pri drugih gospodinjskih opravilih.




Potem smo se odpravili v oljarno Lisjak, kjer so nam predstavili trajnostno pridelavo lokalnega oljčnega olja danes in njihov poslovni model. V oljarni k pridelavi pristopajo zelo profesionalno, trajnostno in celo kreativno. V proces pridelave oljčnega olja vključujejo še druge rastline primorja (limone, pomaranče, zelišča ipd.) in skrbijo za revitalizacijo odpadnega materiala s pomočjo strokovnjakov. Prav tako smo tukaj imeli pokušino lokalno pridelanih (edinstvenih) proizvodov, na primer oljčno olje z noto pomaranče.



Trajnostni izlet smo zaključili z ogledom hotela Histrion (Hoteli Bernardin d.d.), ki je prejemnik certifikatov trajnosti Green key ter Slovenia Green. Tu so nam pokazali hotelske sobe s pristnim primorskim dekorjem, ki je zanimiv za tuje obiskovalce, največ časa pa smo posvetili debati na temo prehranskih odpadkov v hotelirski industriji. Hotel Histrion je predan trajnosti in v proces poslovanja vpeljuje strategije, ki zmanjšujejo odstotek zavržene hrane (strategija nagrajevanja obiskovalcev, študij obiskovalcev in njihovih nacionalnih navad, raziskovalno sodelovanje z univerzami, sodobne tehnologije).

 


Za konec dneva pa smo se povzpeli še na Kaštelir v Kortah, kjer smo imeli priložnost prisluhniti zgodovini naših prednikov in kako so ti živeli v zaledju primorja, kakšne materiale so uporabljali za gradnjo, s čim so se prehranjevali in s čim trgovali – lokalno, trajnostno.


Projekt sicer poteka v petih sredozemskih državah (Slovenija, Turčija, Tunizija, Egipt, Libanon) in si prizadeva vključiti mlade v pobude, ki ohranjajo okolje in dediščino ter spodbujajo lokalni razvoj.



Comentarios


bottom of page